Vizita de lucru în per.7-9 august 2019 din Polonia a presupus informații cu privire la ,,Sistemul integrat de reciclare a gunoiului manager” INNOVATIVE MUNICIPAL WASTE TREATMENT Operat de Bioelectra GROUP SA reprezentată de d-nul Vicepreședinte Pawel Miller .
Reprezentanți din Jud.Brașov domnii Beșchea Severius primar Tărlungeni și membru al cons.director al ADI Iso mediu,Ervin Albu viceprimar mun.Codlea și Todorică Constantin Șerban primar Prejmer și vicepreședinte al ADI Iso Mediu Jud.Brașov. Din cadrul delegației au mai făcut parte reprezentanți ai DEVELOPMENT & INTEGRATION ASSOCIATION SRL Sibiu domnii Mihai Ionel Iacob și Lukas Matthias Bichl. Contextul vizitei de informare constă în faptul că la nivel de Jud.Brașov se derulează implementarea unui sistem integrat de management al colectarii deșeurilor municipale.CJ Bv.a încheiat contract cu o firma de consultanta care în următoarea per de timp are misiunea de a identifica starea actuala in care se manageriază colectarea deșeurilor in Jud Bv respectiv identificarea de soluții INTELIGENT DURABILE de gestionare a colectării tuturor categoriilor de deșeuri,nu doar cele municipale. Pentru îndeplinirea acestei MISIUNI este nevoie da se aplica cele mai bune practici din domeniu,cele mai moderne și sustenabile soluții. Am văzut in Polonia la Bioelectra GROUP o tehnologie RotoSTERIL bazată pe sterilizarea deșeurilor in autoclavele proprii și segregarea automata a tuturor fracțiilor conținute in deșeuri.Procesul de sterilizare are loc la o temperatura de 130° C și o presiune de 3 Bari.Sistemul folosește umezeala continuat in deșeuri in scopul sterilizări. Întregul proces este gestionat de software-ul inteligent pe baza logicii fuzzi.Acest lucru permite reducerea numărului de angajați fără a afecta buna funcționare a instalației de prelucrare a 100000 de tone/an.
Vizita pe teren a fost o reala experiența pozitivă unde am observat atent fluxul tehnologic dimensiunea spațiilor aferente și partea de programare.
Cele 9 fracții rezultate in urma decontaminarii lau o calitate foarte buna și pot fi comercializate reciclatorilor și utilizatorilor atunci când privim înspre biomasa rezultata după procesul Bioelectra. Am primit informații referitoare la costul investiției respectiv 30-50 mil €,cantitatea de procesare 6-7 to/h,pret de procesare 80-120 €/to. Procesarea se face pentru toate categoriile de deșeuri contaminate. Foarte important: Doar 10/ din cantitatea de deșeu Segregată se depozitează. In următoarea per.vom prezenta echipei ISO mediu și conducerii CJ un raport complet al vizitei de lucru din Polonia unde am ajuns după mai bine de 10 de drum in 07.08.,a doua zi a fost plină de informații,vizita de lucru work-schop,furtuna de idei și informații.